• Bevlogen enthousiast
  • denken en doen!
Jerry Blekkenhorst #JerryCan
27 februari 2019

Verkiezingsdebat vrijetijdseconomie Zwolle

  • — Deel dit bericht
Dinsdag 26 februari stond in het teken van het verkiezingsdebat in Zwolle over de vrijetijdseconomie. Jerry Blekkenhorst was daarbij aanwezig en lichtte de 6 standpunten toe. U leest ze hieronder.

 

  1. Nationale Parken en andere grote natuurgebieden: Verdienmodel is belangrijker dan natuurbescherming

Niet mee eens. Het verdienmodel van de vrijetijdseconomie (VTE) is mede afhankelijk van de schoonheid en vitaliteit van de Nationale Parken of natuur. Met mijn bedrijf grenzen we aan een natuurterrein en zijn we vriend van Landschap Overijssel. Ik denk dat er kansen liggen in de koppeling van natuur en het bedrijfsleven, want samen zijn we verantwoordelijk voor het behoud van het landschap. Onlangs is een subsidie van 40 miljoen beschikbaar gekomen voor provincies: de zogeheten erfgoed deal. Nieuwe eisen aan gebouwen, zoals het verduurzamen en aardgasvrij maken, vragen voor vaak om extra investeringen. Overijssel moet deze kans benutten en investeren in cultuurhistorie, zoals de hanze steden en landgoederen.

  1. Familiebedrijven hebben te weinig investeringskracht om echt het verschil te kunnen maken voor de Overijsselse vrijetijdssector.

Niet mee eens. Er is voldoende wil om te investeren, maar de banken en de overheid moeten de familiebedrijven helpen om sterk te worden en te blijven. Door vakkennis en financiële kennis te verbinden met stimuleringsregelingen vanuit provincie en hier samen goede afspraken over te maken, kunnen we samen bouwen aan innovatie en continuïteit in de vrijetijdssector. Hierbij moeten we de handen in elkaar slaan en goede plannen omarmen. Bij dit alles hoort natuurlijk een overheid die duidelijk communiceert en, waar mogelijk, onnodige regels schrapt en de ondernemer aan de hand neemt. Een stap in de goede richting is  Het vitaliteitsonderzoek dat dit jaar zal plaatsvinden. Het onderzoek helpt om inzicht te krijgen in de vrijetijdssector voor zowel het bedrijfsleven als de provincie. Wat mij betreft een mooi vertrekpunt voor toekomstig beleid!

  1. Provincie Overijssel moet fors investeren in de recreatieve basisinfrastructuur (fietsnetwerk, wandelnetwerk etc.)

Eens en oneens. We hebben in Overijssel één van de meest complete fietsnetwerken, maar we kunnen niet achterover leunen. We zullen moeten blijven innoveren in deze netwerken en meer beleving langs deze routes creëren. Alleen met mooie fietspaden red je het in 2019 niet meer. Dit hoeft de overheid niet alleen te doen, maar moeten ze samen met de ondernemers en andere belanghebbenden langs deze fietsroutes oppakken, daardoor creëer je meer betrokkenheid van alle partijen. Gemeenten hebben eveneens een belangrijke rol in het onderhoud van deze netwerken, blijf gezamenlijk belang.

  1. Provincie moet samen met de branche (incl. ondernemers, onderwijs) investeren in het aantrekkelijker maken van de vrijetijdssector als werkgever; de vrijetijdseconomie als Topsector!

Mee eens. De vrijetijdseconomie gaat groeien. De vraag naar praktisch geschoolde medewerkers stijgt en daar is nu al een chronisch tekort aan. Ook binnen ons familiebedrijf ervaren wij deze problemen in levende lijve. Om samen de kwaliteit vast te houden en te verbeteren moeten we investeren in de mensen die onze branche sterker maken. Een betere aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt is daarbij een must. De ondernemers zelf moeten ook de hand in eigen boezem steken, want wij hebben ook nagelaten om te vertellen hoe belangrijk praktijkonderwijs voor het bedrijfsleven is. Het is goed dat de overheid zowel op lokaal, provinciaal als landelijk hier nu ook van door drongen is. Het rijk investeert bijvoorbeeld in de regio Zwolle en Enschede zetten in op een leven lang leren, dit is ook voor de VTE een belangrijke geste. Met name voor kleinere werkgevers is het belangrijk dat we met de provincie en het onderwijs gaan kijken hoe wij ze kunnen ontzorgen.

  1. Overtoerisme in Overijssel is een hype; spreiding is niet noodzakelijk

Oneens. Spreiding is altijd goed om bezoekers alle mooie facetten van Overijssel te laten zien. Samen met het NBTC moeten we nog meer nadenken over hoe we het toerisme in Nederland kunnen spreiden. De metrolijnen die zijn bedacht kunnen hier een belangrijke rol in spelen. Wij moeten er voor zorgen dat we als provincie en de lokale overheden hier volop op meeliften. We zullen de parels van Overijssel nog meer en beter onder de aandacht moeten brengen. Verder was een van de belangrijkste conclusies van de ToerismeTop in 2018, verleiden is het nieuwe spreiden!

  1. Overijssel heeft onvoldoende in huis om een échte vrijetijdsprovincie te zijn

Niet mee eens. Er is geen provincie zo compleet als Overijssel. De vijf regio’s hebben allemaal een uniek karakter. Samen blenden deze DNA’s tot een Overijssel waar het voor bezoekers en inwoners fijn vertoeven is. We hebben afwisselende landschappen, de grootste concentratie topcampings van Europa, geweldige overnachtingsmogelijkheden en voor iedere portemonnee wat! Bruisende (Hanze)steden, erfgoed, musea, landelijk bekendstaande evenementen en het meest complete fiets en wandelnetwerk van Nederland. Iets om trots op te zijn! Wel moeten we als overheid samenwerken in regionaal en Euregionaal verband meer gaan faciliteren om samen over onze grenzen heen te kijken. De uitdaging zit hem in het vasthouden en verder uitbouwen van de kwaliteit en de mensen te verleiden om naar onze mooie provicie te komen. We moeten de provincie verder klaar maken voor het groeiende toerisme. Inspelen op de Duitse en de Vlaamse markt is prioriteit. Verwante thema’s als infrastructuur, bereikbaarheid, natuur, vitale dorpskernen en arbeidsmarkt blijven belangrijke aandachtspunten